Om

Vilka är vi?

Vi är en glad årskurs 3 som arbetat som går på Norrskolan i Uddevalla. I vår fantastiska klass går det 49 härliga elever som gillar att använda datorer i skolan. Vi har tidigare aldrig använt oss av en klassblogg men kände för en ny utmaning nu när vi går i trean. Att redovisa våra arbeten inför klassen tycker vi är jätteroligt så varför inte dela det vi gör i skolan via Internet.

Vår skola ligger nära en fantastisk skog och vi är gärna ute så mycket vi kan under skoldagen.

 

Vårt syfte och våra mottagare

Vi i klass 3 kände att vi ville att våra föräldrar och även andra familjemedlemmar skulle kunna få en inblick i vad vi gör i skolan. På vår blogg idag kan du läsa om vad vi gör på dagarna och  du kan även se några av våra arbeten. Vi publicerar även veckans utmaning som vi tillsammans med våra familjer kan grubbla och fundera på.

Vår läroplan

Vi i 3an på Norrrskolan delar dator med en klasskamrat. Vi gillar att arbeta tillsammans och känner att vi både tänker och skriver bättre med vår skrivkompis bredvid. I Läroplanen, Lgr 11 står det att eleverna när de gått ut skolan: ”kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande”.  (Kapitel 2,2)

I läroplanen står också att ”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.” Något vi använder vår blogg till då våra föräldrar och vänner kan kommentera våra inlägg och vi även kan svara tillbaka. Eleverna skall också ”ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.” (Kapitel 5, svenska syftestext)

Sist men absolut inte minst skall eleverna: anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. Något vi absolut behöver göra här på bloggen då mottagarna inte varit med oss i skolan.

Med bloggen lär vi oss att anpassa vårt språk efter en mottagare, ett viktigt mål i ämnet svenska.

Våra källor

Vi arbetar aktivt med källkritik och samtalar mycket om vad som är en säker källa respektive osäker källa. Vi har även arbetat med vem som har upphovsrätten till olika material samt vad vi får och inte får publicera på vår blogg. På vår hemsida har vi valt att publicera våra egna texter samt bilder vi själva har tagit. Vi har även funderat mycket kring vad man tar kort på och om allt som man tar kort på får vara med på webben. Detta har fått oss att tänka mer på vad som är lämpligt att publicera och inte.

Varför vi skall vinna Webbstjärnan

Sedan vi startade vår blogg har vi använt datorer mer och mer i skolan. Vi har fått läsa, skriva och göra egna spel med datorerna. Detta tycker vi är jätteroligt. Att få vinna webbstjärnan hade känt jätteroligt och spännande eftersom att detta varit en ny väg till lärande för oss!